Wat zit er in de cursus 'Masterclass'?

Fotoboeken van inspiratiebronnen

Inspiratiebronnen

Je inspiratiebronnen blijven belangrijk in dit stadium. 

Foto's selecteren

Fotoselectie

Het selecteren van je foto's is één van de belangrijkste werkzaamheden van dit jaar. Er zijn twee tot drie fysieke bijeenkomsten bij Pennings Foundation in Eindhoven, ook om je werk op een grote tafel uit te leggen.

Eindwerk

Eindwerk

Gedurende het 4e jaar geef je vorm aan Je eindwerk voor de tentoonstelling. Er wordt met veel aandacht gecureerd aan de hand van de driehoek Intentie, Vorm en Resultaat.

over ons

Tentoonstelling; UNCOVER

Als je werk sterk genoeg is sluit je de 4 jarige opleiding bij ons af met een tentoonstelling bij Pennings Foundation in Eindhoven. Dit is de oudste en bekendste fotogalerie in Nederland

Colofonbord voor UNCOVER21

UNCOVER15, 17, 19, 21 en 23

Vanaf 2015 houden wij tweejaarlijks een grote tentoonstelling van alumni en het eindwerk van de 4-jarige opleiding. 

Foto community

Community

De meeste 'oud cursisten' blijven bij ons en vormen een eigen community. Zij werken aan nieuwe projecten en/of zijn betrokken bij het BEELDlab; onze algemene community. 

Jungle of signs

Hoe werken de online lessen?

Een keer per twee weken krijg je een online-live-les in een groep van maximaal 10 personen. De cursus duurt 10 maanden en is opgebouwd uit 16 online lessen. Het lesmateriaal bestaat uit video’s, teksten en opdrachten. We gaan voor luchtige en interactieve lessen, voor een heldere uitleg en concrete opdrachten. Je zit in een digitale klas achter je computerscherm. Iedereen heeft contact met elkaar en de aangeleverde foto’s worden in groepsverband besproken. Elke les wordt opgenomen en kun je terugkijken. Je kunt dus een les missen terwijl je wel feedback krijgt op je foto(s). We merken dan ook dat de cursisten de lessen ervaren alsof ze live bij elkaar zijn geweest.

Foto: Polman&Woodburn

Documentair portret door Hans Rutten

Is het moeilijk?

Voorkennis van cameratechnieken is wel noodzakelijk. We geven deze cursus licht en luchtig, terwijl we toch aanzetten tot een stevige ontwikkeling van je creativiteit. We gaan vooral in op het beeld, techniek is daaraan ondergeschikt. Zit je toch met technische vragen? Dan kun je de antwoorden vaak op internet vinden of roep je de hulp in van een medecursist.

Foto: Hans Rutten

Gehaktballen, Robert van Heumen

Kost de cursus veel tijd?

Waarschijnlijk is fotografie al je hobby en besteed je er al de nodige tijd aan. Onze ervaring is dat als je die aan de cursus gaat besteden, het je geen extra uren per week kost.

Foto: Robert van Heumen)

Documentair portret  van Connie Akkermans

Is het erg als ik een les mis?

We hebben verschillende cursisten die wisselende diensten hebben. De lessen worden opgenomen zodat je ze kunt terugkijken op een moment dat het voor jou past. Op deze wijze hoef je geen enkele les meer te missen. Als je vooraf jouw werk instuurt, dan zal dit tijdens de les besproken worden.

Foto: Connie Akkermans

Het is heel fijn dat ik hier de kennis, steun en kritische feedback heb gekregen, die mij door deze impasse heeft geleid. Deze cursus is een aanrader voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van fotografie.
Profielfoto van Nicole Hagesteijn

Nicole Hagesteijn

Van Jorgen hebben we, naast alle technische zaken, vooral geleerd om goed te kijken. Dat heeft ertoe geleid dat we onze boodschap goed kunnen communiceren met de kijker. 

Verder vinden wij het het erg belangrijk dat er humor te zien is in situaties en onderwerpen. Gelukkig heeft Jorgen daar ook een goed oog voor. En niet onbelangrijk is de inspiratie die we opdoen tijdens bijeenkomsten met medecursisten; zowel online als live. 

Profielfoto van Marion Willemsen
Marion Willemsen

De opleiding bij Forum Beeldtaal is enorm waardevol. Ik heb veel geleerd over de geschiedenis en ontwikkeling van de fotografie tot vandaag de dag.


Voor wat mijn documentaire fotografie betreft leer ik nu vragen te stellen met mijn foto’s in plaats van antwoorden te geven en na  te denken welke beeldtaal ik wil inzetten om dit te bereiken.Profielfoto van Christie Wijnen
Christie Wijnen