W. Eugene Smith: The walk to Paradise Garden
06 april 2021 

W. Eugene Smith: The walk to Paradise Garden

W. Eugene Smith was door een granaat zwaargewond geraakt tijdens de gevechten in de Pacific van de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog.  Terug in de Verenigde Staten moest hij twee jaar lang herstellen van chirurgische ingrepen en rehabilitatie. Smith was een fotojournalist van legendarische intensiteit, maar in het ziekenhuis was hij in de veronderstelling dat hij nooit meer een camera zou kunnen gebruiken. De lentedag waarop hij het iconische The Walk to Paradise Garden fotografeerde, was Smith in het midden van een geestelijke crisis.

Zijn vertrouwen in zijn capaciteiten als fotograaf was er niet meer, want de herinneringen aan de verschrikkingen op de slagvelden stond nog brutaal in zijn geheugen gegrift. Maar dit was een ‘spirituele’ dag om met zijn vrouw en kinderen naar buiten te gaan en zijn camera mee te nemen. Een hoogst teder moment na de verdorvenheid waar hij zo lang getuige van was geweest en ook zijn eerste foto na zijn herstel.

 


 Na de oorlog kwam er een grote behoefte aan humanitaire fotobeelden. Het meest voor de hand liggend voorbeeld is Edward Steichen’s epos The Family of Man uit 1955, die wereldwijd negen miljoen bezoekers trok en waarvan dit beeld ook deel uitmaakte.

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl

Over de schrijver