Sophie Calle

Sophie Calle gebruikt fotografie, video, film, boeken, tekst en performance om haar sociologische en autobiografische onderzoek te doen. Haar werk balanceert vaak op de grens tussen het publieke en het private en nodigt de toeschouwer uit om na te denken over thema's zoals identiteit, intimiteit, voyeurisme en persoonlijke verhalen rondom liefde, intimiteit, geweld en de dood. In veel van haar werken gebruikt ze tekst naast haar fotografie en suggereert hiermee een hoge mate van feitelijkheid. Waar feit en fictie in elkaar overgaan is voor de kijker nauwelijks te achterhalen.



Sophie Calle (1953) woont en werkt in Parijs en is één van de bekendste conceptuele (foto)kunstenaars van Frankrijk. Zij geeft haar eigen leven een belangrijke plaats in haar semi-documentaire werk waarin compassie, humor en onverschilligheid de boventoon voeren. 

Calle gaat te werk als een soort voyeur of detective; ze achtervolgt wildvreemden op straat. Ze snuffelt in andermans bezittingen. Ze dringt ongevraagd onbekende levens binnen en op haar 51e maakte haar vriend het uit via een e-mail terwijl ze in Berlijn was. De inhoud van de mail gaat over menselijke emoties, zelfmedelijden en eindigt met “Zorg goed voor jezelf”. 

Ze vroeg 107 vrouwen, waaronder een clown, een advocaat en een psycholoog, om de e-mail te analyseren en hun reactie te geven. Dit werk onderzoekt thema's van liefde, verlies en de diverse manieren waarop mensen betekenis geven aan hun ervaringen.


De complete installatie zorgde voor een sensatie op de Biënnale van Venetië in 2007. 

“I don't care about truth; I care about art.”  Sophie Calle


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. 

Heb je interesse in onze cursus maar wil je eerst een vrijblijvend oriënterend Zoom gesprek? Stuur ons een mail en we maken een afspraak.

forumbeeldtaal@gmail.com

www.forumbeeldtaal.nl


Over de schrijver
In 1993 ben ik afgestudeerd aan het KASK richting autonome fotografie. Naast mijn toenmalig werk als freelancer voor verschillende uitgevers en later als kunstenaar, verzamel ik al meer dan 30 jaar informatie over de BEELDtaal middels fotoboeken en fototentoonstellingen. Sinds 2009 geef ik les en in 2015 wordt Forum BEELDtaal gestart, een 4 jarig online opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. Mijn intentie is het om mensen met hun inhoudelijke fotografie verder te helpen om ze dat gouden 'aha' moment te geven wat ik zelf ook heb ervaren. www.forumbeeldtaal.nl