Shadi Ghadirian

Fotografie was populair bij de elite tijdens de dynastie van Ghajar in Iran van 1794-1925. De beelden en portretten uit die periode zijn van mannen als van vrouwen en hadden het doel hun gewaardeerde bezittingen of objecten van status te laten zien.

Geënsceneerde portretten

Shadi Ghadirian's foto's overdrijven de gewoontes van haar Iraanse cultuur en de eeuwenoude stereotypen op de hedendaagse Iraanse vrouw. Na haar afstuderen aan de Azad University in Teheran, wordt Ghadirian geconfronteerd met tegenstrijdigheden en vooroordelen als vrouw in de samenleving. Ze ensceneert portretten van vrienden en familie die de vrouwelijke identiteit, censuur, rolpatronen en geopolitiek aanpakt. Met humor en ironie, vervangt Ghadirian de gezichten door huishoudelijke artikelen zoals; potten, pannen, bezems en briefopeners.

Shadi Ghadirian

Deze NPO documentaire is niet alleen een interessante presentatie over haar werk, maar ook over haar cultuur, hoe zij de wereld ziet, en over vrouwelijke fotografen in Iran. Een aanrader!

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl

Over de schrijver