Shadi Ghadirian

Fotografie was populair bij de elite tijdens de dynastie van Ghajar in Iran van 1794-1925. De beelden en portretten uit die periode zijn van mannen als van vrouwen en hadden het doel hun gewaardeerde bezittingen of objecten van status te laten zien.

Geënsceneerde portretten

Shadi Ghadirian's foto's overdrijven de gewoontes van haar Iraanse cultuur en de eeuwenoude stereotypen op de hedendaagse Iraanse vrouw. Na haar afstuderen aan de Azad University in Teheran, wordt Ghadirian geconfronteerd met tegenstrijdigheden en vooroordelen als vrouw in de samenleving. Ze ensceneert portretten van vrienden en familie die de vrouwelijke identiteit, censuur, rolpatronen en geopolitiek aanpakt. Met humor en ironie, vervangt Ghadirian de gezichten door huishoudelijke artikelen zoals; potten, pannen, bezems en briefopeners. 

Shadi Ghadirian


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. 

Over de schrijver
Forum BEELDtaal (2015) is een 4 jarig opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. De blogs die wij schrijven hebben hun oorsprong uit de meer dan 180 jarige geschiedenis van de beeldtaal. Deze geschiedenis is erg belangrijk om te weten wie je voorgangers zijn bij het maken van een verhalend fotoproject. Wie zijn je inspiratiebronnen, en wat kan je van ze leren?