Oleñka Carrasco-'Patria'
13 september 2023 

Oleñka Carrasco-'Patria'

Fotofestival Arles

Één van de vele verrassingen op het fotofestival Arles 2023 is het project 'Patria' van de multidisciplinaire kunstenares Oleñka Carrasco. Zij onderzoekt haar relatie met haar vader die stierf aan chronische astma in Venezuela tijdens de lockdowns en die een nogal mensonterende overheidsbegrafenis kreeg. Ze kon om meerdere redenen vanuit haar woonplaats Parijs niet voor een afscheid aanwezig zijn. In haar tentoonstelling beschrijft en visualiseert zij met een indrukwekkend poëtische aanpak haar gevoel over wat er gebeurde met haar vader, duizenden kilometers van hem vandaan. Ze gebruikt een oude typemachine, bergen archiefmateriaal via whatsapp met haar broer, audio en mini video opnames, haar herinneringen aan haar vader en het land wat ze moest verlaten.


"Mijn verbinding met Venezuela werd verbroken; elk lid van mijn familie verliet het land en werd vluchteling in verschillende delen van de wereld. Geen van de plaatsen uit mijn kindertijd bestaat nog, laat staan dat het nog eigendom van de familie is. De mogelijkheid van terugkeer lijkt voortdurend uitgesteld. Het enige dat overblijft van mijn land is mijn gefragmenteerde geheugen, 3 kilo beschadigde fotoarchieven en mijn erfenis: 300 gram aarde uit mijn ouderlijk huis. Deze aarde zit in een kartonnen doos die over de oceaan reisde in de enkele koffer van 22 kilo die mijn moeder mee kon nemen en waarin een heel Venezolaans leven was verpakt. Een pot waarin vroeger Vicks VapoRub zat, bevat de nederigste van mijn schatten: my little country."
Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op.

Heb je interesse in onze cursus maar wil je eerst een vrijblijvend oriënterend Zoom gesprek? Stuur ons een mail en we maken een afspraak.

forumbeeldtaal@gmail.com

Over de schrijver