Karl Blossfeldt: Typologie
24 november 2020 
in Nieuws

Karl Blossfeldt: Typologie

Karl Blossfeldt (1865-1932) was een kunstenaar en een groot natuurliefhebber. Tijdens zijn leven fotografeerde hij zo'n zesduizend planten met een daarvoor eigen geconstrueerde speciale camera. De planten werden in zijn atelier tegen een neutrale achtergrond opgesteld, waardoor ze een zo duidelijk mogelijk karakter kregen. Blossfeldts studenten waren onder andere industriëel ontwerpers en zijn overtuiging was dat oplossingen voor industriële ontwerpen al besloten lagen in de natuur.

 

 Pas op latere leeftijd werd Blossfeldt ontdekt als fotograaf. In 1926 kreeg hij zijn eerste tentoonstelling in Berlijn en publiceerde twee jaar later het boek Urformen der Kunst. Dit boek bleek internationaal een groot succes en behoort nu als de eerste aanzet van een grootschalige typologie binnen de fotografie. In 1932 verscheen een tweede boek, Wundergarten der Natur. 

Helaas heeft Blossfeldt niet lang van zijn succes kunnen genieten: in datzelfde jaar overleed hij. Toen August Sander in 1911 aan zijn levenswerk Menschen des 20. Jahrhunderts begon, zal hij het werk van Blossfeldt waarschijnlijk gekend hebben vanwege zijn eigen interesse in botanie. Sander was op zoek naar een geschikte 'vorm' voor zijn omvangrijk project en vond die in de 'typologie'.

Dezelfde vorm die Blossfeldt gebruikte en die als een rode draad zou gaan lopen door de Duitse fotografie geschiedenis - voordat het als toepassing wereldwijd overgenomen zou worden.

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nlOver de schrijver