Elias Holzknecht-Micheldorf

Elias Holzknecht neemt ons in Micheldorf mee naar de Oostenrijkse Alpen, waar verleden en heden op fascinerende wijze samenkomen.

Dit is geen doorsnee roman; het is een eerbetoon aan een verdwijnende manier van leven, ingebed in de rauwe, ongetemde schoonheid van het Alpenlandschap. Micheldorf staat symbool voor gemeenschappen die balanceren tussen traditie en moderniteit, overleving en vooruitgang.


Holzknecht, zelf een zoon van de Alpen, geeft zijn boek een documentaire kwaliteit. Zijn verhalen ademen precisie en warmte, van de eenzame herder die vasthoudt aan oude waarden tot de jonge vrouw die naar de stad wil. Elk personage weerspiegelt de spanningen tussen behoud en vernieuwing, tussen gemeenschap en individualisme.

Bijzonder is dat Micheldorf niet één enkel verhaal vertelt. Holzknecht ontdekte dat er vier Micheldorfs in Oostenrijk bestaan. Dit inspireerde hem tot een uniek narratief experiment: dezelfde beelden en dialogen worden in verschillende versies van het boek telkens anders geordend. Dit benadrukt de complexiteit van een ogenschijnlijk eenvoudige wereld en laat zien hoe perspectief een verhaal kan veranderen.

Tekst bij de foto: "Wo ist Gott? Gott ist überall, in den Pflanzen, in den Blättern, ja sogar im Staub, So ein Bödsinn, Gott ist im Himmel.

Met meeslepende taal en een scherp oog voor detail brengt Holzknecht zowel het dorp als het omringende landschap tot leven. Je voelt de kou van de bergen, ruikt het hooi in de boerenschuren en hoort de echo van eeuwenoude liederen. Micheldorf leest niet alleen als een roman, maar voelt als een reis naar een unieke wereld waarin mens en natuur onlosmakelijk verbonden zijn.


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op.

Over de schrijver
Forum BEELDtaal (2015) is een 4 jarig opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. De blogs die wij schrijven hebben hun oorsprong uit de meer dan 180 jarige geschiedenis van de beeldtaal. Deze geschiedenis is erg belangrijk om te weten wie je voorgangers zijn bij het maken van een verhalend fotoproject. Wie zijn je inspiratiebronnen, en wat kan je van ze leren?