"We vertellen al honderdduizenden jaren verhalen..."

Verhalen vertellen is zo oud als de mensheid.

We hebben allemaal een verhaal en we houden ervan ze met elkaar uit te wisselen. Een goed beeldverhaal is iets anders en gaat een stap verder. Een verhalende foto-serie maken is dan ook best complex en er wordt weleens vaag en mysterieus over gedaan.

Bij Forum BEELDtaal staan we hier anders in. Waarom?

Het menselijk brein werkt voorspelbaar. Als je hier kennis van hebt kun je je vrij bewegen in de beeldtaal en sterke verhalende foto-series maken. Dat is gebleken in de afgelopen 180 jaar beeldtaal geschiedenis. Deze kennis hebben we samengepakt in een overzichtelijk model met vormtoepassingen.

Enkele voorbeelden:

  • Als je mensen wil laten vergelijken binnen de hoogst mogelijke breedte van een onderwerp, dan kies je voor een 'typologie'.
  • Wil je de toeschouwer betrekken in jouw associaties, neem dan 'context-framing'.
  • Wil je de kijker tot nadenken aanzetten, neem dan de vormtoepassing 'beschouwend'.

Met vormtoepassingen kun je het werk van je inspiratiebronnen ontcijferen, maar bovenal je eigen creatieve series maken.

Het Engelstalige ‘Storytelling’ kun je splitsen in story en telling. Daarbij staat ‘story’ voor de inhoud van je verhaal, de intentie, waarom je een foto-serie maakt. ‘Telling’ staat voor de vorm waarin je jouw beeldverhaal giet (hoe breng ik het in beeld, zie vormtoepassingen) en de structuur die je in je fotoserie of fotoproject aanbrengt.


Ons e-book gaat hier dieper op in en bezorgt ons als Forum BEELDtaal ook meteen de vragen zoals: Hoe werkt dit nu precies? Hoe doe ik dit praktisch? Kun je eens meekijken met mijn serie?

Daarop zijn we ons gaan afvragen hoe we hierin tegemoet kunnen komen.

Begin 2022 is deze community gestart waarin je met mede fotografen contact kunt leggen over verhalende fotografie. We delen onze kennis uit de vier jarige opleiding met heldere en praktische uitleg. We geven maandelijks een online zoom-sessie waarin we ingaan op vragen en series van de leden, zodat het geheel meer tot leven komt.

Rotstekening

De cursusomgeving van de community

Binnen de community vind je;

  • Overzichtelijke cursussen die alle belangrijke onderwerpen uitdiepen.
  • Eén keer in de maand een online zoom-sessie waarin jouw werk, vragen en algemene thema’s besproken worden.
  • Contact met alle andere leden en gelijkgestemden.
  • Interviews met cursisten uit de masterclass
  • Video content van Forum BEELDtaal

Ik kan niet anders zeggen dat ik heel blij ben jullie 'te hebben gevonden’.

Regelmatig valt mijn kwartje, nog veel vaker ben ik de trappers weer kwijt. Ik ben inmiddels beter in staat om ook werk waar ik grote twijfel over heb toch te tonen en de feedback te gebruiken om die omslag in mijn hoofd te maken. 

Bij deze een welgemeende dankjewel voor jullie enthousiaste en inspirerende lessen, feedback, nieuwsbrieven en inspiratiemails. Ik heb er zin in!

Profielfoto van Petra Kasteleijn
Petra Kasteleijn

Jorgen is een wandelende bibliotheek en weet uit elk tijdsperk en bij elke foto wel een inspiratiebron te noemen. Hij maakt je nieuwsgierig naar nieuwe stromingen en andere fotografen. 

Door deze cursus kom je in een ander bewustzijn van fotograferen.

Profielfoto van Elfi Brouwers
Elfi Brouwers

Forum Beeldtaal is een club van gelijkgezinde mensen waar je lid van wilt blijven. Je werkt zelfstandig aan een serie en komt regelmatig samen om het werk van iedereen te bespreken. Daarnaast boekentips uitwisselen en samen naar exposities gaan. Door de jaren heen heb ik een leercurve doorgemaakt en ben ik op een andere manier naar fotografie gaan kijken. Jorgen is daarbij de grote motivator die met zijn enthousiaste manier van vertellen steeds opnieuw weet te boeien.

Profielfoto van Rachel Lemlijn
Rachel Lemlijn

Voor slechts €26,00 per maand, incl. btw

Fotoboeken

Kennis

Je krijgt toegang tot alle onderwerpen van onze beproefde, 4 jarige, academische opleiding met praktische tutorials. De onderwerpen gaan van ‘hoe maak ik een serie’ tot alle vormtoepassingen. Dit kun je bekijken waar en wanneer je maar wil. Dankzij onze app kun je dit ook tijdens het fotograferen erbij pakken, hoe gaaf is dat!

Foto's selecteren

Persoonlijke begeleiding

Tijdens live zoom-sessies wordt jouw werk besproken waarbij je zelf meteen vragen kunt stellen, lekker interactief en persoonlijk. Dit geeft de ultieme boost aan je creative ontwikkeling.

Foto community

Community

Creativiteit ontstaat waar verschillende zienswijzen bij elkaar komen. Spreek samen af, deel inspiratie, werk samen naar wedstrijden toe..

Samen is altijd leuker!

Gun jezelf een creativiteitsboost en een mooie tijd met gelijkgezinden.


Het is onze missie om de beeldtaal toegankelijk maken voor iedereen die het leren wil. Daarom hebben we niet gekozen voor één bedrag per jaar. Wij werken met een abonnement, opzegbaar per maand. Dit houdt ons scherp en geeft jou de mogelijkheid om te kijken of het écht bij je past. No strings attached!

Je denkt misschien dat via online lessen geen groep gevormd kan worden, maar dat is wel zo. De lessen zijn heel leerzaam. Ik ga door met mijn kijk op de wereld en de maatschappij, niet door iedereen begrepen, maar het is ook mijn kijk.

Profielfoto van Susan Waltman
Susan Waltman

Waarom spreken bepaalde foto’s van o.a. Manfred Willmann, Adam Panczuk en Keith Carter mij zo aan? 

Hier heb ik de connectie gevonden om fotografie zo te beleven, zoals ik dat altijd gewild heb.

Profielfoto van Ruud van de Steeg

Ruud van de Steeg

Ik dacht  na 3 1/2 jaar Fotovakschool best wel wat van fotografie af te weten. 

Daar moest  ik na mijn start bij Forum Beeldtaal toch echt op terug komen. 

Er zit zoveel meer in fotografie dan ik in eerste instantie dacht, en het inspireert enorm om daar met gelijkgestemden over te filosoferen.

Profielfoto van Gerard Staals
Gerard Staals

Klaar voor de start?