"Veel mensen begrepen mijn foto's niet totdat ik een artikel kreeg in het NRC..."

Koen Verjans kreeg met zijn fotoproject 'Adworkx' zelfs twee artikelen in het NRC. HJ Hunter fotografeert momenteel free-lance voor internationale kranten en magazines en Susan Leurs ontlokte nationale media aandacht voor haar fotoserie 'Pesten'. Haar tentoonstelling trok meer dan 7000 bezoekers en ze wint met het fotoproject nog steeds internationale prijzen. We hebben 3 BMK dragers begeleidt naar hun eindstreep, en een kleine 10% van de deelnemers aan het 'Fotofestival aan de Maas ' in het Nederlands Fotomuseum kwamen van Forum BEELDtaal. 


Wat we hierboven beschrijven zijn natuurlijk prachtige hoogtepunten en we zijn er trots op. Even goed zijn de kleinere tentoonstellingen en publicaties van onze cursisten. Voor ons als opleider zijn de lessen het belangrijkste. Door goede informatie te verschaffen en het op een correcte manier over te brengen zorgt niet alleen voor vertrouwen, positiviteit en inspiratie binnen onze groepen, maar creëert ook een steile leercurve in een relatief korte tijd.


Onze cursus Beeld en taal zal jouw kijk op fotografie radicaal veranderen. Je gaat je verdiepen in de werking van het fotografisch beeld vanuit de 180 jarige geschiedenis van de beeldtaal. Of dit nu verhalende fotografie, autonome fotografie, documentaire fotografie of visual story telling is, het maakt niet uit. Het luistert allemaal naar dezelfde fundamentele principes. Als je dit integreert, verdwijnt onnodige informatie naar de achtergrond en komt er rust en focus voor in de plaats. Dat betekent dat je zonder afleiding kunt werken aan je persoonlijk project. Of je hem daarna wilt exposeren is aan jou. Het gaat om je eigen weg en ontwikkeling.Koen in artikel NRC

Wat zij kunnen, kun jij ook...

Tentoonstelling van Connie Akkermans bij Topos


  • Je leert veel sneller in een kleine dynamische groep met praktische oefeningen en persoonlijke feedback.
  • De cursus is no-nonsens, zonder omwegen en recht vooruit waarbij we veel waarde hechten aan een fijne informele sfeer.
  • Wij combineren de geschiedenis van de fotografische beeldtaal met een moderne leermethode. Wie het verleden kent is meester van de toekomst.
  • Regelmatig staat werk van onze cursisten in magazines, hangt hun werk op interessante tentoonstellingen en scoren ze hoog op fotowedstrijden.
  • In onze masterclass kun je toewerken naar een eindtentoonstelling bij Pennings Foundation in Eindhoven. Dit is de oudste en bekendste fotogalerie van Nederland.
  • De meeste (oud)cursisten sluiten zich na hun tentoonstelling aan bij onze community. Het voelt als familie.
  • Twee tot drie keer per jaar bezoeken we met z'n allen een fotomuseum om elkaar weer fysiek te ontmoeten en ons onder te dompelen in de tentoonstelling.

Het is heel fijn dat er bij Forum BEELDtaal mensen om je heen zijn waarmee je kunt brainstormen en reflecteren. Er een soort bewustwordingsproces bij me op gang gekomen. Ik ben anders gaan kijken, niet alleen naar fotografie maar ook naar de wereld om me heen.

Profielfoto van Connie Akkermans
Connie Akkermans


In combinatie met mijn achtergrond als pedagoog wil ik verhalen vertellen over mensen die dat vaak zelf niet zo goed kunnen. Mijn doel is het publiek er van te doordringen dat we veel te veel langs elkaar leven en te weinig aandacht hebben voor elkaar. Bij Forum BEELDtaal vind ik hierin mijn weg.

Profielfoto van Susan Leurs
Susan Leurs

“Vormtoepassingen” daar had ik nog nooit van gehoord. Ik merkte, hier kan ik nog wat leren. De kennis wordt op inspirerende wijze door de docenten over gebracht.

Er zit zoveel meer in fotografie dan ik in eerste instantie dacht en het inspireert enorm om daar met gelijkgestemden over te filosoferen.

Profielfoto van Gerard Staals
Gerard Staals

Veel gestelde vragen

Documentair portret door Hans Rutten

KOST DE CURSUS VEEL TIJD?

Waarschijnlijk is fotografie al je hobby en besteed je er al de nodige tijd aan. Onze ervaring is dat als je die aan de cursus gaat besteden, het je geen extra uren per week kost.

Wasmolen door Robert van Heumen

IS HET MOEILIJK?

Voorkennis van cameratechnieken is wel noodzakelijk. We geven deze cursus licht en luchtig, terwijl we toch aanzetten tot een stevige ontwikkeling van je creativiteit. We gaan vooral in op het beeld, techniek is daaraan ondergeschikt. Zit je toch met technische vragen? Dan kun je de antwoorden vaak op internet vinden of roep je de hulp in van een medecursist.

Pestproject van Susan Leurs

HOE WERKEN DE ONLINE LESSEN?

Een keer per twee weken krijg je een online-live-les in een groep van maximaal 10 personen. De cursus duurt 10 maanden en is opgebouwd uit 16 online lessen. Het lesmateriaal bestaat uit video’s, teksten en opdrachten. We gaan voor luchtige en interactieve lessen, voor een heldere uitleg en concrete opdrachten. Je zit in een digitale klas achter je computerscherm. Iedereen heeft contact met elkaar en de aangeleverde foto’s worden in groepsverband besproken. Elke les wordt opgenomen en kun je terugkijken. Je kunt dus een les missen terwijl je wel feedback krijgt op je foto(s). We merken dan ook dat de cursisten de lessen ervaren alsof ze live bij elkaar zijn geweest.

Documentair portret  van Connie Akkermans

IK WERK IN WISSELENDE ROOSTERS, MIS IK DAN NIET TE VEEL VAN DE LESSEN?

We hebben verschillende cursisten die wisselende diensten hebben. De lessen worden opgenomen zodat je ze kunt terugkijken op een moment dat het voor jou past. Op deze wijze hoef je geen enkele les meer te missen. Als je vooraf jouw werk instuurt, dan zal dit tijdens de les besproken worden.

Beeld en taal

Fotocursus mockup Beeld en taal

Het is onze missie om de beeldtaal toegankelijk maken voor iedereen die het leren wil. Daarom hebben we niet gekozen voor één bedrag per opleidingsjaar. Wij werken met een abonnement, opzegbaar per kwartaal. Dit houdt ons scherp en geeft jou de mogelijkheid om te kijken of het écht bij je past. No strings attached!


Deze cursus kost €63,00 per maand (incl. btw), opzegbaar per kwartaal. De looptijd is 10 maanden.

Wat zit er in de cursus Beeld en taal?

IVR

Intentie-Vorm-Resultaat

We geven je inzicht in de driehoek intentie-vorm en resultaat. Dit is het fundament van de beeldtaal waarmee je o.a. een eigen stijl ontwikkelt.
Header fotocursus Beeld en taal

Context-Framing

Met deze toepassing stap je uit de registratiemodus en creëer je inhoud in je beeld.
Flitsfoto van Diana Putters

Flits

Flits is niet ieders ding maar eenmaal geleerd is het onmisbaar. 
Foto van cursus inspiratiebronnen

Foto's analyseren

Door een objectieve analyse van foto's leer je volledig anders kijken.
Uitsnede van Han Borger

Suggestief-uitsnede

De suggestieve werking van een uitsnede is een bijna onmisbare toepassing binnen je fotografie.
Fotoboeken van inspiratiebronnen

Inspiratiebronnen

Iedere fotograaf kan een potentiële inspiratiebron voor je zijn. Ook al heb je er in eerste instantie niets mee, inhoudelijk kan hij/zij je enorm inspireren. 

Al een poos zat ik tegen een soort van glazen plafond met m'n fotografie. Forum BEELDtaal heeft me anders leren kijken en fotograferen.

Zelfs op vakantie ben ik aan het "framen". Ook herken ik nu de vormtoepassingen van veel Magnum fotografen. Leerzaam en inspirerend!! En heel spannend om naar een expositie toe te werken!

Profielfoto van Conny Box
Conny Box

Wat een ontdekkingsreis!

Voor mij is de reis echt veel belangrijker dan de eindbestemming en tot op heden geniet ik nog iedere week. Onderweg leer je veel over de geschiedenis van fotografie, fotografen die echt bij jou passen en je kunnen inspireren en uiteraard welke vorm elementen je in je werk kunt toepassen, wat werkt in een foto en wat juist niet, en hoe je het verhaal dat je uiteindelijk wilt gaan vertellen het beste kan vormgeven.

Profielfoto van Tom de Koning
Tom de Koning

Ik kwam Forum Beeldtaal tegen op sociaal media en wist meteen dat dit me zou helpen om mijn fotografie diepgang te geven.

Nu zie ik de verbanden tussen de foto's en lukt het me, onder bijsturing van gedreven docenten, een serie op te bouwen.

De online lessen zijn voor mij super daar ik in België woon.

Profielfoto van Odette Cattrysse

Odette Cattrysse

De relatie met je docent wordt intensiever en persoonlijker. Tegelijkertijd verdiept zich je relatie met je fotografie. Voor mij is mijn fotografie inmiddels een onmisbare levensgezel geworden. 

Momenteel werk ik in de masterclass aan mijn eerste fotoserie voor de eindexpositie UNCOVER23. 

Ik kan de opleiding “Forum voor Beeldtaal” aan iedereen die meer wil met fotografie van harte aanbevelen.

Profielfoto van Ferdi Notten
Ferdi Notten

Hoezo, is een mooie foto maken helemaal niet belangrijk? En wat is dat dan, een beeldtaal? Ik had een docent aan het werk gezien die vanuit een duidelijke visie mij prikkelde om op een nieuwe manier naar fotografie te gaan kijken. Een concreet voorbeeld van een ‘methode’ is de ‘alien view’, die prima werkt in documentaire landschapsfotografie.

Profielfoto van HJ Hunter
HJ Hunter

In de les krijg je steeds weer dat duwtje dat je nodig hebt om door te gaan, soms een nieuw inzicht dan weer een verdieping op waar je mee bezig bent. 

De museum uitjes zijn altijd gezellig en iets om naar uit te kijken:)

Profielfoto van Jorinde Brandligt
Jorinde Brandligt

Klaar voor de start?